Menu
31294
Banner
31906
Main Description
31905

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ξεχωριστή θέση στη διατροφή. Δώστε «χρώμα» στα γεύματα, προσδίδουν ξεχωριστές γεύσεις στη διατροφή και ενισχύουν σημαντικά την περιεκτική αξία τους.

Horizontal Image Area
31945

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για 2 ομάδες τροφίμων που φαίνεται να προστατεύουν από την ορμονική νόσο και από κάποιες νεοπλασίες (κυρίως εκείνα του παχέος εντέρου), πιθανώς λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και μικροτέρες και πιο συγκεκριμένα σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, β-καροτίνη και άλλα καροτενοειδή, πολυφαινόλες και φυτοχημικά, στοιχεία ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη διατήρηση της υγείας.

Οι φυτικές ίνες είναι άπειτα στοιχεία των φρούτων και των λαχανικών που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ισχυρές ενδείξεις υπάρχουν για την ευνοϊκή επίδραση στα λιπίδια του αίματος, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, την πρόληψη της εκκολπωμάτωσης και τη ρύθμιση της γλυκόζης του διαβήτη. Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη που έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Horizontal Image Area
31947

Η βιταμίνη C αποτελεί σημαντικό παράγοντα του αντιοξειδωτικού αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Το β- καροτένιο και γενικά τα καροτενοειδή, που αποτελούν πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α, έχουν αναγνωριστεί πλέον ως σημαντικά στοιχεία του αντιοξειδωτικού προστατευτικού συστήματος του οργανισμού.

Έρευνες δείχνουν πως χαμηλά επίπεδα καροτενοειδών στο πλάσμα του αίματος συσχετίζονται με διάφορες νοσογόνες διεργασίες και αύξηση της σοβαρότητας της καρδιαγγειακής νόσου. Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες αντιοξειδωτικές που προστατεύουν τον οργανισμό από την βλαπτική επίδραση των ελευθέρων ριζών. Τα λαχανικά περιέχουν διάφορες φυτοχημικές ουσίες.

Footer
31301